لحظه پیدا کردن بالگرد شهدای خدمت برای اولین بار از تلویزیون پخش می‌شود (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) آغاز یک سریال کمدی و جنایی در تلویزیون آمار فروش نمایش‌های روی صحنه تئاتر در مشهد طی هفته گذشته (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) شاهنامه؛ افسانه‌ای برای همیشه قدردانی از جمشید هاشم‌پور در تئاتر شهر برگزاری کارگاه ویژه روایتگری  تصویری از شهدای خدمت در مشهد صددام در گیشه می‌تازد | آمار فروش فیلم‌های سینمای ایران تحسین خواننده آمریکایی در جشنواره کن نمایشگاه کتاب تهران فرصتی برای ناشران جوان است بازگشت مل گیبسون به سینمای مذهبی با فیلم «رستاخیز مسیح» افتتاحیه سیاسی کن ۲۰۲۴، از جنگ غزه و اوکراین تا سیاست‌های آمریکا رونمایی از کتاب الهه در خانه سینما درخشش ترانه در دهه‌های اخیر آمار فروش سینما‌های خراسان‌رضوی در هفته گذشته (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) تشویق ۵ دقیقه‌ای خواکین فینیکس در جشنواره کن نصرالله مدقالچی از بیمارستان ترخیص شد کدام فیلم پیشتاز اولیه نخل طلاست؟
سرخط خبرها

همسایه داری در مکتب اخلاقی امام جعفر صادق(ع)

  • کد خبر: ۱۱۰۱۶۸
  • ۰۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۳
همسایه داری در مکتب اخلاقی امام جعفر صادق(ع)
حجت الاسلام محمدرضا جواهری - عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی

همسایه داری یکی از ارزش‌های اخلاقی دین اسلام است و نیکی گفتار و رفتار دربرابر همسایه از اصول زندگی اجتماعی در آموزه‌های قرآنی و حدیثی است. پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) الگوی همسایه داری در جهان بوده اند و در سخنان خویش نیز همسایه داری را به مسلمانان آموزش داده اند.

امام جعفر صادق (ع) به سفیان ثوری در آموزش شرط مسلمانی فرمود: «با هرکس همسایه شدی، به او احسان و نیکی کن تا مسلمان باشی.» (بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۵۸)، در این حدیث، حسن مجاورت و خوش رفتاری با همسایه و همزیستی مسالمت آمیز و زیبا با همسایگان، رکن مسلمانی شناخته شده است.

در حدیث دیگر، امام صادق (ع) به عموم مردم فرموده است: «بر شما باد به خوش رفتاری با همسایه؛ چون خداوند عزوجل به آن امر کرده است.» (امالی شیخ صدوق، مجلس ۵۷، ص ۳۵۹* تفصیل وسایل الشیعه، ج ۶۶، ص ۳۷۰* بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۱۵۰). در حدیث اول فعل امر آمده است و در حدیث دوم نیز فرمان به حسن جوار است.

هر دو حدیث، ضرورت احسان با همسایه را گزارش می‌دهد. در حدیث اول، حسن جوار و رفتار و گفتار نیک با همسایه صفت مسلمانی نامیده شده و در حدیث دوم، فرمان الهی در قرآن شمرده شده است. (سوره نسا، آیه ۳۶)

احســان به همســـایه و حسن جوار چیست؟

راغب اصفهانی در بیان معنای احسان نوشته است: «حسن عباره عن کل مبهج مرغوب فیه» (المفردات فی غریب القرآن، ماده حسن، ص ۱۱۸). «حسن» در این عبارت هرچیزی است که شادمان‌ می‌سازد و انسان خواهان و دوستدار آن است؛ بنابراین هر سخن زیبا و هرکار خوبی که همسایه را خوشحال و مسرور می‌کند و همسایه از آن خوشش می‌آید، در این فرمان امام صادق (ع) در ضرورت خوش رفتاری با همسایه جای می‌گیرد.

درواقع همسایه باید از همسایه خشنود باشد. کسی که در کوچه و محله در همسایگی انسان قرار دارد، صاحب حقوقی است که مسلمان باید آن حقوق را رعایت کند.

لزوم رفتار نیک و پسندیده با همسایه و همکاری با او و رعایت حال همسایه و کمک به او و دستگیری از او و مشکل گشایی در دستور مذکور از امام جعفر صادق (ع) قرار دارد.

براساس این دو حدیث، هرگونه همسایه آزاری و مزاحمت و اذیت و ایجاد ناراحتی برای همسایه، حرام است. انسان باید با هر شهروندی که همسایه اش است، برخورد خوب داشته باشد و از هرچه او را به خشم می‌آورد، پرهیز کند. مسلمان نباید کاری کند که همسایه اش از او ناراضی شود و وی را لعنت کند.

در پایان جا دارد به این نکته اشاره کنیم که در مکتب اخلاقی اهل بیت (ع)، خوش رفتاری با همسایه، ترویج و تشویق شده و ضرورت و ارزش آن آموزش داده شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->